Hem: bekneld in machine

Een persoon is donderdagochtend gewond geraakt bij een bedrijfsongeval aan de Elbaweg in Hem. Een traumahelikopter werd ingezet bij de hulpverlening.

Het slachtoffer zou bekneld zijn geraakt in een machine.
De ambulancedienst en personeel van het traumateam hebben zich over de gewonde ontfermd nadat deze door de brandweer was bevrijd. Het slachtoffer is uiteindelijk met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht.

Noord-Hollands Dagblad, 22 november 2018

Tilburg: medewerker uren vast in papierpers

Een medewerker van een recyclingbedrijf in Tilburg is maandagochtend bekneld geraakt in een papierpers. Hij zat vervolgens twee uur lang vast.

Het slachtoffer was aanspreekbaar en brandweerlieden probeerden hem te bevrijden. Ook werd er een traumahelikopter opgeroepen. Na twee uur werd de man uit de machine gered. Hij werd gewond afgevoerd naar het ziekenhuis, zo meldt Omroep Brabant.

Omdat het om een bedrijfsongeval gaat, is de inspectie SZW ingelicht.

De Telegraaf, 24 september 2018

Born: zwaargewond bij beknelling

Bij een ernstig bedrijfsongeval in een fabriek in Born is vrijdag tegen het eind van de middag een werknemer zwaargewond geraakt. De medewerker raakte bekneld aan de montagelijn in de fabriek.

Hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren, is nog onduidelijk. De inspectie SZW stelt een onderzoek in naar de toedracht. Een woordvoerder zegt nog niet te kunnen aangeven of er mogelijk een verband bestaat met de stakingsacties in de fabriek.

Politie, brandweer en ambulance waren snel ter plekke voor de eerste hulpverlening, waarbij ook een traumahelikopter werd ingezet. Die laatste kon echter onverrichter zake terugkeren. Uiteindelijk werd het slachtoffer per ziekenwagen naar het ziekenhuis overgebracht. Als gevolg van het bedrijfsongeval moest de productielijn enige tijd worden stilgelegd.

De Limburger, 7 september 2018

Biervliet: dode bij ongeval met landbouwmachine

Bij een bedrijfsongeval bij Biervliet is een dode gevallen. De man werkte op het moment van het ongeval aan een grote landbouwmachine met een vijzel. De man is in de vijzel terechtgekomen en overleden, meldt de inspectie SZW.
Het ongeluk vond plaats op het terrein van een landbouwmechanisatiebedrijf. De inspectie SZW is bezig met een onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Omroep Zeeland, 7 augustus 2018

De machine is het grootste gevaar op het werk

Het klopt dat het boerenerf riskanter is dan een bouwplaats, zegt de Stichting Arbeidsongevallen, “maar zo’n vergelijking brengt veilig werken niet echt dichterbij.”

Meer dan vierhonderd keer per jaar vallen er slachtoffers door machineongevallen op het werk, weet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In ruim de helft van de ongevallen raakt het slachtoffer een of enkele ledematen kwijt. In bijna alle gevallen is er iets mis met de fysieke afscherming van de machine. Die ontbreekt, of de beschermkap is kapot.

Dat is belangrijke informatie, zegt de Stichting Arbeidsongevallen. “Want het gaat om ‘ongevallen per oorzaak’. Niet per sector. De bouwvakker die leest dat het op het boerenbedrijf het gevaarlijkst is, kan zomaar denken dat het in zijn sector niet zo erg is als hij dacht”, zegt Patrick van de Sande, secretaris van de Stichting Arbeidsongevallen.

“Als je over sectoren heen kijkt, zie je bijvoorbeeld dat heffen, hijsen en tillen van mensen of goederen leidt tot veel dodelijke arbeidsongevallen. Dat is in de groene sector niet anders dan in de magazijn-, metaal-, detailhandel of de bouwsector”, aldus Van de Sande. De Inspectie SZW concludeert ook dat veel ongelukken in de agrarische sector samenhangen met de zware voertuigen en machines waarmee wordt gewerkt.

Moderne eisen
Met name de heftruck is vaak bij een fataal ongeval betrokken, valt de Stichting Arbeidsongevallen op. “Daar zou expliciet aandacht voor moeten zijn”, zegt Van de Sande. “Veel oudere heftrucks passen niet meer bij de moderne eisen van veilig werken. Maar ze rijden nog wel rond. Zijn alle heftrucks wel gekeurd? Is er genoeg aandacht voor de gebruiksomgeving bij keuring en bij scholing? Die vragen zouden vaker gesteld mogen worden.”

Een andere risicofactor is werken op hoogte. Een val van een ladder of trap komt vaak voor in Nederland, weet ook het RIVM. Alleen al tussen 1999 en 2014 zijn er meer dan 2700 valincidenten gemeld bij de Inspectie SZW. Dit komt neer op gemiddeld 170 per jaar. Dat zijn minder ongelukken dan door werken met machines, maar de gevolgen zijn vaak veel ernstiger. Bijna 90 procent van alle slachtoffers van een val moet worden opgenomen in het ziekenhuis.

Trouw, 22 juli 2018

Maastricht: dode bij neerstorten lift

Een man is woensdag om het leven gekomen in Maastricht doordat hij met een lift zes verdiepingen naar beneden stortte. Reanimatie mocht volgens de brandweer niet meer baten. Het voorval gebeurde rond 17.00 uur tijdens werkzaamheden aan een rijksmonument.

Stadindex.nl, 13 juni 2018

Genemuiden: man bekneld bij pompwagen

Een man is gisteravond met zijn vingers bekneld geraakt in een pompwagen bij een bedrijf aan de Nijverheidstraat in Genemuiden. De man raakte hierbij gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis.
Het slachtoffer kwam met zijn vingers klem te zitten tussen een lepel en de wieltjes van de pompwagen. De brandweer was ter plaatse om de man te bevrijden, maar dat hoefde niet meer. Nadat de pompwagen was bediend, kon de man worden bevrijd.
Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, is onbekend.

RTV Oost, 16 juni 2018

OM eist celstraffen na verdoezelen toedracht ernstig bouwongeval

Tegen een bedrijfsleider en een directeur van een bouwbedrijf uit Kerkrade zijn voor de rechtbank in Den Bosch celstraffen tot drie maanden geëist. De twee zouden hebben geprobeerd om de toedracht van een ernstig bouwongeval te verdoezelen.

Volgens het Openbaar Ministerie zetten de mannen het slachtoffer en getuigen onder druk om de werkelijke aanleiding van het ongeval te verhullen. Dit om te voorkomen dat de bouwer aansprakelijk zou worden gesteld voor het ongeval.

Bij het ongeval, dat eind 2015 plaatsvond, viel een bouwvakker van 3,5 meter hoogte. Hij raakte ernstig gewond aan zijn rug. De tussenvloer waar hij van af viel, was niet voorzien van leuningen. Ook droeg de man geen veiligheidsharnas, was hij niet aangelijnd en hingen er geen valnetten.

Getuigen moesten liegen tegenover arbeidsinspectie
In plaats van direct na het ongeval de hulpdiensten te alarmeren en de arbeidsinspectie in te seinen, besloot de toegesnelde bedrijfsleider eerst de gaten in de verdiepingsvloer af te dichten, een hoogwerker te verplaatsen en veiligheidsharnassen te kopen. Het slachtoffer en getuigen van het ongeval kregen bovendien te horen dat ze moesten liegen over de werkelijke toedracht.

“Het ongeval zou zijn gebeurd doordat het slachtoffer achterover zou zijn gevallen na het achterwaarts verlaten van de hoogwerker. Dat alles nadat hij zijn veiligheidsharnas had uitgetrokken”, aldus de officier van justitie maandag tijdens de strafzaak. Hij noemde het gedrag van de bedrijfsleider schandalig en immoreel.

“Burgers moeten onbelemmerd ten overstaan van een rechter of een ambtenaar naar waarheid en geweten een verklaring kunnen afleggen en die vrijheid is in onze rechtsstaat een zeer groot goed”, aldus de aanklager.

Slachtoffer biecht twee maanden later werkelijke toedracht op
Twee maanden na het ongeval biechtte het slachtoffer bij de arbeidsinspectie de werkelijke gang van zaken rond het ongeval op. Daarop startte het OM een onderzoek.

Hoewel de aanklager de bedrijfsleider van het bouwbedrijf ziet als de kwade genius, verdient ook de directeur straf omdat hij later er bij een getuige op aandrong om bij diens valse verklaring te blijven. Behalve een celstraf van drie maanden, waarvan een maand voorwaardelijk, eiste de aanklager ook een voorwaardelijke ontzetting van het recht om leiding te geven aan het bedrijf voor de duur van een maand met een proeftijd van twee jaar. De onderneming hoorde boetes van in totaal 100.000 euro tegen zich eisen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Cobouw.nl, 29 mei 2018

Automobilist gespietst bij bizar ongeval op bedrijventerrein in Hasselt

Op een bedrijfsterrein aan de Randweg in Hasselt vond vanmorgen even na tien uur een ernstig ongeval plaats. Een heftruck kwam in botsing met een auto. De bestuurder is daarbij zwaar gewond geraakt en met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Vanwege de ernst van de verwondingen was ook een traumahelikopter opgeroepen. Het bleek dat de auto en de bestuurder bij de aanrijding waren gespietst door een lange hefpen die uitsteekt aan de voorzijde van de heftruck.

De pen drong aan de voorzijde van de auto bij de rechter koplamp naar binnen en kwam via de linkerachterportier weer naar buiten.

De arts van de traumahelikopter heeft het slachtoffer begeleid tijdens het vervoer naar het ziekenhuis.

RTV Oost, 29 mei 2018

Leeuwarden: twee doden bij bedrijfsongeval

Bij een staalbedrijf in Leeuwarden zijn donderdag twee personen overleden na een bedrijfsongeval. Een man overleed ter plekke, de ander enkele uren later in het ziekenhuis.

De slachtoffers waren in Leeuwarden voor het testen en inspecteren van een bestelde machine. Volgens de inspectieSZW zijn de slachtoffers geraakt door een cilinder van een drukpers. Die zou zijn geknapt. De inspectie doet onderzoek naar het ongeval.

Naast brandweer, politie en ambulance is ook een traumahelikopter te hulp geschoten.

Leeuwarder Courant, De Telegraaf, Omroep West, 17 mei 2018

Enkhuizen: man (18) misselijk na ongeval met statische elektriciteit

Een 18-jarige man uit Enkhuizen is in de nacht van maandag 7 op dinsdag 8 mei misselijk geworden na een ongeval op een bedrijf aan de Flevolaan in Enkhuizen. Door opgebouwde statische elektriciteit heeft het slachtoffer een dusdanige schok gehad dat hij hierdoor niet lekker is geworden.

Politie, brandweer Enkhuizen en ambulance werden met spoed gealarmeerd. Het slachtoffer is ter plaatse behandeld. De brandweer van Enkhuizen voerde een controle uit samen met de technische dienst op de gebruikte machine.

112 West-Friesland, 8 mei 2018

Broek op Langedijk: gewond na beknelling

Bij een bedrijfsongeval bij een chipsfabriek heeft woensdagmorgen een beknelling plaats gevonden.

Over de exacte oorzaak is niets bekend. Brandweer, ambulance en meerdere politie eenheden spoedden zich naar het bedrijf. De opgeroepen traumaheli vloog een rondje maar kon worden af bericht. Volgens een agent had de persoon met zijn arm klem gezeten tijdens werkzaamheden. Hij heeft zich zelf kunnen bevrijden maar is met mogelijk spierletsel mee genomen naar het ziekenhuis.

Langedijkerdagblad, 2 mei 2018

Zeker 120 mensen in Twente in 2017 overleden als gevolg van hun werk

Bedrijfsongevallen en beroepsziekten zijn volgens de FNV alleen al in Twente de oorzaak van 120 sterfgevallen het afgelopen jaar. Dat is de schatting van de vakbond FNV, die ze vandaag deed tijdens de eerste ‘Workers Memorial Day’ in Hengelo.
Tijdens de ‘Workers Memorial Day’ staan vakbonden over de hele wereld stil bij slachtoffers van beroepsziekten en bedrijfsongevallen. De internationale dag wordt al jaren gehouden in Amsterdam en Rotterdam, maar dit jaar voor het eerst in Twente.

Jaarlijks sterven er volgens de vakbonden in Nederland zo’n 4100 mensen door ongevallen en beroepsziektes. Gevaarlijke bedrijfstakken zijn onder meer de bouw en industrie, van oudsher sterk vertegenwoordigd in Twente. Vandaar dat juist daar extra aandacht is.

Daarnaast is bij Eternit in Goor veel asbest verwerkt en van daaruit verspreidt in de omgeving, waar veel mensen ziek van zijn geworden.

RTV Oost, 28 april 2018

“Meer ongelukken op het werk, maar minder dodelijke ongelukken”

‘Bouwvakker valt van steiger’, ‘Heftruckchauffeur raakt bekneld’, ‘Medewerker kaasmakerij komt op zijn hoofd terecht’. Geregeld komt dit soort berichten in het nieuws. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft vorig jaar 4225 meldingen gekregen van een bedrijfsongeval. Dat is 12 procent meer dan in 2016.

50 mensen kwamen vorig jaar om door een ongeluk op het werk. Dat zijn er 20 minder dan in 2016. Het aantal dodelijke slachtoffers ligt al jaren tussen de 50 en 70, staat in De Staat van Arbeidsveiligheid van de inspectie SZW.

De Inspectie SZW maakt zich zorgen over het almaar stijgend aantal ongelukken. “Er is nog steeds sprake van een tekortschietende arbeidsveiligheid. Werknemers werken vaak ongezond en onveilig”, zegt Marc Kuipers, inspecteur-generaal van de Inspectie SZW.

Voor hen die het treft, zijn de gevolgen groot. Kuipers: “Bedrijven ondervinden schade en de samenleving krijgt een torenhoge rekening gepresenteerd. Het is ons gezamenlijk belang dat wie gezond naar het werk gaat, aan het eind van de dag ook weer gezond en veilig thuiskomt. Daarom moet arbeidsveiligheid hoog op de agenda komen van werkgevers en werknemers.”

NOS nieuws, 17 april 2018

Breukelen: kraanmachinist overleden na val van heipaal op cabine

Op de Merwedeweg in Breukelen is vanochtend een kraanmachinist overleden nadat een heipaal op zijn cabine was gevallen. Dat bevestigt de Veiligheidsregio Utrecht (VRU).
Het incident gebeurde rond 10.30 uur. De man was bezig met graafwerkzaamheden en op het terrein werd ook geheid. Een heipaal raakte los uit de stelling en viel op de wagen waarin het slachtoffer zat.
Collega’s van het slachtoffer probeerden de paal nog weg te halen en de hulpdiensten werden gealarmeerd, maar de machinist bleek al te zijn overleden.
Hoe de heipaal uit de stelling kon raken, is op dit moment nog onduidelijk. Onderzoek moet uitwijzen wat er precies is gebeurd.

RTV Utrecht, 13 april 2018

Born: gewond bij beknelling onder lift

Bij een bedrijfsongeval in Born is een medewerker gewond geraakt toen hij klem kwam te zitten onder een autobandenlift. Het ongeval gebeurde rond 23:30 uur. De hulpdiensten rukten massaal uit. Het slachtoffer was tijdens schoonmaakwerkzaamheden onder de machine terecht gekomen. De hulpdiensten moesten hem uit zijn benarde positie bevrijden.

De man werd ter plekke door het ambulancepersoneel onderzocht en is ter controle meegenomen naar het ziekenhuis in Maastricht. Daar bleek het letsel mee te vallen. De man mocht dezelfde avond nog naar huis en zal waarschijnlijk geen blijvend letsel aan het ongeval overhouden.

Een deel van de fabriek werd woensdagavond stilgelegd en het aanwezige personeel werd naar huis gestuurd. Donderdagochtend is de productie weer opgestart. De medewerkers zijn geïnformeerd over het ongeval.

1Limburg, 5 april 2018

Balkbrug: dood na beknelling

Bij een bedrijfsongeval aan de Derde Schansweg in Balkbrug is een 49-jarige man uit de gemeente Ommen om het leven gekomen. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. De inspectie SZW onderzoekt het ongeval.

Het bedrijfsongeval gebeurde woensdagochtend omstreeks 10.30 uur. Het slachtoffer kwam door nog onbekende oorzaak knel te zitten in een machine. Ondanks dat hulpdiensten snel ter plaatse waren, mocht hulp niet meer baten. Het slachtoffer was al overleden.

Politie.nl, 4 april 2018

Biddinghuizen: man met arm bekneld in machine

De hulpdiensten zijn donderdag 29 maart uitgerukt voor een ernstig ongeval op een boerenerf aan de Hoekwantweg in Biddinghuizen.

Meerdere hulpdiensten waaronder de brandweer en de traumahelikopter kwamen ter plaatse. Een werknemer is volgens de woordvoerder van de Brandweer Flevoland met zijn jas in een machine terechtgekomen en daarna met zijn arm bekneld komen te zitten. De man is door de brandweer bevrijd en per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

112Zeewolde, 29 maart 2018

Winschoten: gewond bij beknelling

Bij een kartonverwerker aan de Papierbaan in Winschoten heeft donderdagmiddag om 16:25 uur een bedrijfsongeval plaatsgevonden op het buitenterrein. Een medewerker zat vast in een machine. De man is door de brandweer bevrijd en overgedragen aan de ambulancedienst die werd geassisteerd door het personeel van de traumahelikopter. Over de ernst van de verwondingen kon de woordvoerder van de brandweer niets zeggen.

112Groningen, 8 maart 2018

Someren: gewond na beknelling

Bij een bedrijfsongeval aan de Kanaaldijk Noord in Someren is woensdagmiddag een medewerker bekneld geraakt.
De man kwam onder een machine terecht, en is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De inspectie SZW is een onderzoek gestart.

Het contact, 31 januari 2018

Etten-Leur: zwaargewonde in kaasmakerij

Bij een ongeval in een kaasmakerij aan de Nijverheidsweg in Etten-Leur is een man zwaargewond geraakt. Hij zou bij een machine van een trap gevallen zijn, en op zijn hoofd terechtgekomen zijn. Meerdere ambulances en een traumahelikopter kwamen ter plaatse voor de hulpverlening.

De man is behandeld in de ambulance, en daarna in de ambulance vervoerd naar de traumahelikopter die een straat verderop stond. Hij is overgeplaatst naar de traumaheli, die vervolgens met het slachtoffer koers zette naar het gespecialiseerde Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

112Brabant, 23 januari 2018

Warten: 33-jarige man gewond op scheepswerf

Bij een scheepswerf aan de Midsbuorren in Warten is dinsdagochtend een 33-jarige Pool gewond geraakt. De man werd vermoedelijk geraakt door een losschietende pijp uit een machine. Met onbekend letsel werd het slachtoffer overgebracht naar ziekenhuis MCL in Leeuwarden. Een opgeroepen traumahelikopter bleek niet nodig en kon tijdens de vlucht terugkeren naar Eelde.

Waldnet, 23 januari 2018

Construction Media maakt infographic over bedrijfsongevallen

Construction Media heeft een analyse uitgevoerd aan de gegevens van bedrijfsongevallen die in 2016 zijn gemeld. In dat jaar kwamen bij bedrijfsongevallen 70 mensen om het leven en werden er meer dan 2000 naar een ziekenhuis vervoerd. De meeste bedrijfsongevallen vonden plaats in het afvalbeheer en de bouw.
De gegevens zijn in een overzichtelijke infographic weergegeven, die kan worden gedownload op de website van vca-cursus.com.

Bron: VGMbox

Eindhoven: man ernstig gewond bij ongeval in tabaksbedrijf

Bij een bedrijf aan de Kanaaldijk-Noord in Eindhoven is zaterdag een persoon ernstig gewond geraakt. Het bedrijfsongeval gebeurde rond vijf uur zaterdagmiddag. Het slachtoffer zat bekneld en is bevrijd. Een traumahelikopter landde in de buurt. Ook de brandweer en twee ambulances werden opgeroepen.

Het slachtoffer is ter plaatse behandeld door een trauma-arts. Volgens omstanders zou er sprake zijn van amputatie van een voet. De politie spreekt van ernstige verwondingen aan de voet.

De Inspectie SZW doet onderzoek naar het bedrijfsongeval.

Omroep Brabant, 6 januari 2018

Apeldoorn: man (45) overleden na bedrijfsongeval recyclingbedrijf

Bij een recyclingbedrijf in Apeldoorn is een 45-jarige man uit Brummen gewond geraakt nadat hij werd bedolven onder een hoeveelheid papier. Het slachtoffer werd met zeer ernstig letsel (gebroken ribben) naar het ziekenhuis gebracht. Dit meldt de directie van het recyclingbedrijf. Eerdere berichten over een beknelling in een balenpers worden door het bedrijf tegengesproken. De man is een dag later aan zijn verwondingen overleden. Het bedrijf is gesloten; de collega’s waren zeer aangedaan door het ongeval.

Het ongeluk gebeurde iets voor 9.00 uur. Een traumahelikopter werd opgeroepen. Ook de brandweer, politie en ambulance waren aanwezig, het slachtoffer werd met ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Voor de medewerkers van het bedrijf is slachtofferhulp ingeschakeld. Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (voorheen arbeidsinspectie) doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

De Stentor, 4 en 5 januari 2018

Medewerker recyclingbedrijf bekneld in machine

APELDOORN – Bij een recyclingbedrijf in Apeldoorn is donderdagochtend een medewerker bekneld geraakt in één van de machines.

Het is nog niet bekend waardoor de medewerker vast kwam te zitten. Volgens de politie zijn de verwondingen ernstig.

De medewerker is overgebracht naar het ziekenhuis.

Omroep Gelderland, 4 januari 2018

Enschede: man gewond na ernstig bedrijfsongeval

Aan de Kanaalstraat in Enschede heeft dinsdagmiddag een bedrijfsongeval plaatsgevonden. Een medewerker is bekneld geraakt in een machine.
Medewerkers van de brandweer hebben de gewonde man bevrijd. Hij is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Naast de brandweer en drie ambulances was ook de politie massaal aanwezig.

De inspectie SZW gaat onderzoek doen naar het voorval.

Tubantia, 21 november 2017

Rapport iSZW: Jongeren in de metaal drie keer vaker een ongeluk

In vergelijking met andere werknemers in de metaal hebben jongeren drie keer zo vaak een ongeluk. En jong geleerd is oud gedaan. Het is daarom van levensbelang dat jongeren in een metaalopleiding meteen leren gezond en veilig te werken. Vandaag lanceert de Inspectie SZW daarom de E-publicatie ‘Gezond en veilig leren werken in de metaal’.

Met de e-publicatie informeert de Inspectie SZW leerbedrijven en scholen over de wet- en regelgeving voor gezond en veilig leren werken van jongeren in opleiding in de metaal. Leerbedrijven en scholen staan samen aan de lat om goede afspraken te maken over hoe de jongeren die zij opleiden, gezond en veilig kunnen werken.

Die afspraken moeten niet alleen over het vak gaan, maar ook over hoe je het vak op een gezonde en veilige manier aanleert. Wat zijn eigenlijk de regels vanuit de Arbowet? En wie is waarvoor verantwoordelijk? Wat moet de werkgever doen en waar moeten werknemers op letten?

Vanaf vandaag staat de nieuwe e-publicatie ‘Gezond en veilig leren werken in de metaal’ online. Scholen en bedrijven in de metaalsector kunnen hier informatie vinden over wettelijke regels met betrekking tot jongeren in opleiding. Ook biedt de website informatie waar in de praktijk op gelet kan worden.

Persbericht iSZW, 9 november 2017

Etten-Leur: vrouw overleden bij bedrijfsongeval

In de nacht van woensdag op donderdag is een vrouw om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval in Etten-Leur. Ze raakte bekneld in een machine bij een verpakkingsbedrijf in Etten-Leur. Volgens de politie is reanimatie van de vrouw nog gestart, maar dat heeft niet meer mogen baten.

Verschillende hulpdiensten kwamen ter plekke, waaronder de brandweer en een traumateam. De technische recherche en de inspectieSZW stellen een onderzoek in naar de omstandigheden van het ongeval. Medewerkers zijn opgevangen in de kantine van het bedrijf.

BN De Stem, 9 november 2017

Helmond: man raakt bekneld en overlijdt bij bedrijfsongeval natuursteenbedrijf

Bij een natuursteenbedrijf aan de Graandijk in Helmond is maandagmorgen een man overleden. De man raakte bekneld en overleed later. De inspectie SZW doet momenteel onderzoek naar het bedrijfsongeval.

Het bedrijf produceert met name keukenbladen van onder andere natuursteen en keramiek.

Eindhovens Dagblad, 30 oktober 2017

Oosterwolde: tractorbestuurder zwaargewond bij ongeval

Een tractorbestuurder is vorige week zwaargewond geraakt bij een bedrijfsongeval op een maïsakker aan de Rijweg in Oosterwolde. De man raakte tijdens oogstwerkzaamheden bekneld onder een graafmachine, meldt de politie op maandag.

De kraanmachinist van een loonbedrijf uit Appelscha was dinsdagochtend 17 oktober bezig maïs in een dumper te laden. De tractor met dumper stond op het land en de chauffeur wilde naar zijn tractor lopen. Vermoedelijk is hij ten val gekomen juist op het moment dat de kraan achteruit reed. De kraan reed vervolgens over het onderlichaam van de chauffeur.

De kraanmachinist had niets van het gebeuren gemerkt en hoorde op een gegeven moment iemand schreeuwen. De tractorbestuurder raakte zwaar gewond. Hij is ter plekke behandeld door het ambulancepersoneel, dat werd bijgestaan door een arts van het traumateam. Na te zijn gestabiliseerd is het slachtoffer met de ambulance naar het UMCG in Groningen gebracht.

De inspectie SZW heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het ongeval.

Nieuwe Ooststellingwerver, 17 oktober 2017

Winschoten: man bekneld in machine

Een medewerker van een kartonverwerker in Winschoten is donderdagavond laat gewond geraakt. De man raakte bekneld in een machine en moest naar het ziekenhuis overgebracht worden.

De directeur van de kartonverwerker gaat uit van herstel van zijn medewerker. Het bedrijf zoekt uit hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Dagblad van het Noorden, 20 oktober 2017

Eastermar: twee mannen gewond bij bedrijfsongeval

Bij een ongeval op een bedrijf aan de Industrieweg in Eastermar zijn dinsdagmiddag twee mannen gewond geraakt. Een woordvoerder van de politie stelt dat er een hoogwerker kantelde, het is nog onduidelijk hoe dat kon gebeuren. Het ongeval gebeurde bij een bedrijf waar met beton gewerkt wordt. De inspectie SZW is op de hoogte gesteld.

De slachtoffers liepen beiden beenletsel op. Ze zijn ter plaatse door medisch personeel behandeld en hierna per ambulance naar het ziekenhuis gebracht, een van hen naar het UMCG in Groningen en de ander naar het MCL.

Twee traumahelikopters, ambulances en politie werden opgeroepen voor hulpverlening. De inzet van een traumahelikopter uit Amsterdam werd op weg naar Eastermar geannuleerd.

Leeuwarder Courant, 17 oktober 2017

Zeewolde: twee gewonden bij brand in windmolen

Een windmolen aan de Lepelaarsweg in Zeewolde heeft enige tijd in brand gestaan. De brand brak even na 12.00 uur uit. Volgens twee vissers bij de dijk ging daar een explosie aan vooraf.

De brandweer kwam vervolgens met groot materieel ter plaatse. Ook ambulancepersoneel werd opgeroepen. Er waren namelijk nog twee monteurs bovenin de windmolen aanwezig toen de brand uitbrak. Zij hebben mogelijk brandwonden aan hun handen opgelopen en rook ingeademd. Tijdens hun vlucht naar beneden viel de stroom uit.

Aangezien de brandhaard zich op grote hoogte bevindt en het lokale brandweerkorps niet beschikte over de juiste middelen om zo’n brand te bestrijden, is besloten de windmolen uit te laten branden. “Er was eerst nog sprake van de komst van een gespecialiseerd team met een kraan uit Haaglanden, maar dat zou veel te lang duren”, verklaart woordvoerder Geertjan Veenstra het besluit van de brandweer. Omdat er instortingsgevaar was, is de omgeving ruim afgezet. Over de exacte schade aan de molen is vooralsnog niets met zekerheid te zeggen.

De windmolen behoort tot het Windmolenpark Zeewolde, een particulier initiatief van agrariërs aan de Lepelaarweg, die samen veertien molens hebben laten bouwen in een financieringsconstructie, de stroom leveren ze aan het net. De windmolens zijn al wat ouder en over acht jaar afgeschreven, zegt één van de buren aan de Lange Polderweg.

Algemeen Dagblad, 27 september 2017

Benningbroek: man breekt beide benen bij bedrijfsongeval

Bij een bedrijfsongeval in een bedrijf aan de Tuinstraat in Benningbroek is vandaag een man klem komen te zitten in een kistenkantelaar. Hij brak daarbij zijn beide benen en is overgebracht naar het ziekenhuis.

Volgens een woordvoerder van de inspectie SZW is hij niet in levensgevaar. Hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren, is niet bekend. Daar zal nog onderzoek naar gedaan worden.

De man was bezig met onderhoud aan de machine toen het misging en hij met beide benen klem kwam te zitten tussen de kantelaar. Een kistenkantelaar wordt in de landbouw bijvoorbeeld gebruikt om de inhoud van grote kisten te kunnen overladen in laadbakken.

NH nieuws, 30 augustus 2017

Heythuysen: Man klem met been in machine

Woensdagavond is een man bekneld geraakt tussen twee rollen van een machine. Het slachtoffer is met verwondingen aan zijn been naar het ziekenhuis gebracht. Het bedrijfsongeval gebeurde bij een bedrijf aan de Caluna in Heythuysen. De hulpdiensten rukten massaal uit om de man uit zijn benarde positie te bevrijden.

De inspectie SZW doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

Nederweer24, 23 augustus 2017

Heythuysen: Man klem met been in machine

Woensdagavond is een man bekneld geraakt tussen twee rollen van een machine. Het slachtoffer is met verwondingen aan zijn been naar het ziekenhuis gebracht. Het bedrijfsongeval gebeurde bij een bedrijf aan de Caluna in Heythuysen. De hulpdiensten rukten massaal uit om de man uit zijn benarde positie te bevrijden.

De inspectie SZW doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

Nederweer24, 23 augustus 2017

Wijchen: man (18) overleden na beknelling

Bij een bedrijfsongeval bij een containerservice in Wijchen is donderdag een 18-jarige Wijchenaar overleden. De man raakte zwaargewond toen hij bekneld kwam te zitten in het hefmechanisme van een shovel die werd gerepareerd.

Het ongeval gebeurde rond 12.45 uur. Naast politie, ambulance en brandweer rukte ook een traumahelikopter uit. Het slachtoffer is daarna onder begeleiding van de gespecialiseerde arts met de ambulance naar het Radboudumc in Nijmegen vervoerd, waar hij later overleed.

De inspectie SZW onderzoekt het ongeval.

De Gelderlander, 28 juli 2017

Twee doden door bedrijfsongeval op werkplaats in Almere

Door een bedrijfsongeval in Almere zijn donderdag twee personen om het leven gekomen. Dat heeft de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) bevestigd.

Het ongeval gebeurde in een werkplaats. De twee waren aan het werk aan een bus die op een hefbrug stond. Door nog onbekende oorzaak is de bus van de brug gevallen.

De Inspectie SZW onderzoekt het ongeval.

Volgens Omroep Flevoland gaat het onderzoek van de Inspectie drie maanden duren. Totdat het rapport klaar is, worden er geen verdere mededelingen gedaan.

ANP/NU.nl, 13 juli 2017

Noordhorn: gekneusde arm na beknelling in lopende band

Bij een afvalverwekingsbedrijf in Noordhorn is vrijdagmiddag een man bekneld geraakt in een lopende band. Hij zat vast met zijn arm. Bij onderzoek in het ziekenhuis bleek hij een gekneusde arm te hebben opgelopen. Hij moest wel een nacht ter observatie in het ziekenhuis blijven.
De traumahelikopter verleende assistentie aan de ambulancedienst.

112Groningen, 9 juli 2017

Monteur klem in slagboom

Een monteur is vanochtend met zijn hand vast komen te zitten in het mechanisme van een slagboom.

Dat meldt calamiteitensite Regio15. Er is een traumahelikopter gealarmeerd, politie, brandweer en ambulance kwamen ook ter plaatse om hulp te verlenen.

Uiteindelijk is het slachtoffer met hulp van de arts uit de traumahelikopter bevrijd. Daarna is hij zonder spoed naar een ziekenhuis gebracht.

AD, 3 juli 2017

Inspectie SZW publiceert Staat van Ernstige Arbeidsongevallen

In de ‘Staat van ernstige arbeidsongevallen’ constateert de Inspectie dat het aantal ernstige – en soms fatale – arbeidsongevallen sinds 2015 weer toeneemt, na een licht dalende trend in de voorafgaande jaren. De vraag die de Inspectie stelt is of er een verband is tussen de stijging van het aantal te melden arbeidsongevallen en de groei van het Bruto Binnenlands Product.
Mogelijk spelen ook andere ontwikkelingen mee, zoals de toegenomen flexibilisering van de arbeid en een vergrijzende beroepsbevolking. De oproep is om het belang van arbeidsveiligheid te benadrukken en om een betere veiligheidscultuur binnen bedrijven te stimuleren.

Download het rapport (pdf).

Inspectie SZW, 20 juni 2017

Leersum: ongeval met landbouwmachine

Maandagmiddag werden hulpdiensten rond 14.55 uur ter plaatse geroepen voor een ernstig ongeval op een agrarisch bedrijf aan de Broekweg. Een persoon was met zijn been vastgekomen in een landbouwmachine. In verband met de ernst van de verwondingen werd het traumateam ter plaatse gevraagd. Na het stabiliseren van het slachtoffer is deze onder begeleiding van de politie met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Nieuwsblad De Kaap, 13 juni 2017

NVWA sluit steeds meer onveilige kermisattracties

Steeds meer kermisattracties worden bestempeld als onveilig. Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag naar aanleiding van de berichtgeving van EenVandaag.

In 2016 liet de NVWA tien kermisattracties sluiten. Dat is fors meer dan de twee voorgaande jaren, in 2014-2015 werden er in totaal zes attracties gesloten.

Bij 94 inspecties in 2016 werden 136 tekortkomingen geconstateerd. Dat zijn er fors meer dan de periode 2014-2015, toen werden er bij 149 inspecties 199 overtredingen geconstateerd. In 2016 greep de NVWA 30 keer in, variërend van schriftelijke waarschuwingen tot een onmiddellijke sluiting.

De NVWA heeft vooral attracties gecontroleerd waarbij zij een vermoeden had dat er iets mis kon zijn. De inspectieresultaten geven volgens de NVWA geen representatief beeld van alle kermissen en exploitanten.

NU.nl / ANP, 12 juni 2017

Renesse: klem in knijper kraan

Bij een bedrijfsongeval in Renesse is vanmorgen iemand zwaargewond geraakt. Er is een traumahelikopter ingezet. Het ongeval vond rond 09.00 uur plaats bij een bedrijf aan de Duinzoom. Volgens de politie zat er iemand bekneld in de knijper van een kraan.

De gewonde is vervolgens met spoed per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Over de ernst van het letsel is niets bekend.

HvZeeland, 8 juni 2017

Genemuiden: hoofd bekneld in machine

In de nacht van donderdag op vrijdag is een werknemer van een fabriek in Genemuiden gewond geraakt bij een bedrijfsongeval. De man raakte door nog onbekende oorzaak met zijn hoofd bekneld in een machine. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis.

Volgens een woordvoerder gaat het naar omstandigheden goed met de man die bekneld raakte. Er wordt door het bedrijf een onderzoek ingesteld naar hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Ook de brandweer was opgeroepen om de man te bevrijden maar dat bleek uiteindelijk overbodig omdat hij al uit zijn benarde positie was bevrijd door de BHV-ers.

De Stentor, 2 juni 2017

Venlo: man gedood in afvalpers

Bij een bedrijfsongeval in Venlo is dinsdagochtend een medewerker van de gemeente Venlo overleden. De man kwam bij het lossen van afval in de hydraulische pers van een afvalcontainer terecht, meldt Omroep Venlo. Hoe het ongeluk kon gebeuren is onduidelijk. De inspectie SZW gaat onderzoek doen naar het ongeval, laat een woordvoerder van de gemeente Venlo weten.

Direct na het ongeluk rukten ambulances en een traumahelikopter nog uit, maar die hulp kwam te laat. De gemeentesecretaris van Venlo heeft alle medewerkers ingelicht. Directe collega’s van het slachtoffer worden opgevangen.

De Limburger, 23 mei 2017

Meer slachtoffers door bedrijfsongevallen in Nederland

Door arbeidsongevallen bij Nederlandse bedrijven zijn vorig jaar zeventig mensen om het leven gekomen. “Maar liefst negentien slachtoffers meer dan een jaar eerder”, concludeerde inspecteur-generaal Marc Kuipers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het dinsdag gepubliceerde jaarverslag van de inspectie SZW.

Het totale aantal arbeidsongevallen kwam vorig jaar uit op 2.500: 14 procent meer dan een jaar eerder.

“Dat is zorgelijk”, concludeert Kuipers. “Niet alleen door de groei, maar ook omdat het cijfers zijn die maar een deel van de waarheid laten zien: bijna de helft van de meldingsplichtige arbeidsongevallen werd vorig jaar niet gemeld.”

De inspecteur-generaal noemt dat “een schandalig aantal”.

De oorzaken van de ongevallen zijn volgens Kuipers divers. “Winst gaat boven veiligheid, tijdelijke werknemers krijgen onvoldoende instructies of beheersen het Nederlands onvoldoende”, somt hij op. De overheid en het bedrijfsleven hebben volgens de inspecteur-generaal de morele plicht om te leren van dodelijke ongevallen.

Uitzendkrachten
Uit het jaarverslag blijkt verder nog eens dat uitzendkrachten aanmerkelijk meer risico lopen dan werknemers in vaste dienst. De kans op een ongeval is bij dergelijke flexibele krachten zelfs twee keer zo hoog. “Dit was uit eerder onderzoek ook gebleken”, voegde de inspectie toe.

Ook lopen werknemers in sommige bedrijfstakken een verhoogd risico. “In de bouw worden al jaren de meeste dodelijke slachtoffers geregistreerd”, stelde de dienst. “In 2016 overleden zestien slachtoffers, in 2015 waren dat er negen, in 2014 twintig en in 2013 25.”

ANP/NU.nl, 16 mei 2017

Moerdijk: man bekneld in machine

Bij een bedrijfsongeval op industrieterrein Moerdijk is woensdagmorgen een man bekneld geraakt. De man was aan het werk bij een bedrijf in aanbouw aan de Middenweg. Een politiewoordvoerster vertelde Omroep Brabant dat het slachtoffer klem zit met zijn arm, vermoedelijk in een machine. Brandweerlieden en ambulancepersoneel is bezig de man te bevrijden. Ook is een traumahelikopter opgeroepen. De exacte oorzaak is nog niet bekend.

RTVM, 3 mei 2017

Oosterhout: vrouw zwaargewond bij bedrijfsongeval transportbedrijf

Bij een transportbedrijf aan de Koopvaardijweg in Oosterhout is vrijdagavond een vrouw zwaargewond geraakt. De vrouw was een vrachtwagen aan het laden of lossen toen er door nog onbekende oorzaak een machine op haar viel. Personeel heeft meteen de hulpdiensten gebeld en de vrouw eerste hulp geboden.

Meerdere ambulances, politie en een traumahelikopter werden gealarmeerd. Vanwege de ernst van de verwondingen werd de vrouw in een ambulance vervoerd naar de oprit van de A59 bij Made. Daar werd gestopt om de trauma-arts in te laten stappen. Vanuit daar werd met de ambulance met spoed naar het ziekenhuis in Tilburg gereden.

Hoe het ongeval kon gebeuren zal worden onderzocht door de politie. Ten tijde van het ongeval waren er meerdere vrachtwagenchauffeurs op het terrein aanwezig.

112Brabant, 21 april 2017

Heerenveen: brandwonden na ongeluk in zuivelfabriek

Bij een bedrijfsongeval bij een zuivelfabriek in Heerenveen is donderdagmiddag een medewerker ernstig verbrand door heet water. Het slachtoffer was bezig met werkzaamheden in het ketelhuis en kreeg heet water over arm en bovenbeen. Wat er precies is gebeurd kan het bedrijf nog niet zeggen, omdat de toedracht van het ongeluk nog wordt onderzocht. Het ongeval gebeurde iets voor twaalf uur. Het slachtoffer is met brandwonden overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Bij het ongeval is een traumahelikopter ingeschakeld. Over de toestand van het slachtoffer is nog niets bekend.

Leeuwarder Courant, 13 april 2017

Hengelo: twee gewonden in machinefabriek

Twee werknemers van een machinefabriek zijn maandagmiddag gewond geraakt bij een bedrijfsongeval aan de Alfred Marshallstraat in Hengelo. Een van de werknemers heeft verwondingen opgelopen aan zijn armen en zijn buik. De man is door het ambulancepersoneel gecontroleerd en naar het ziekenhuis vervoerd. De tweede gewonde, tevens een werknemer, is met nog onbekende verwondingen ook naar het ziekenhuis gebracht.

De Inspectie SZW onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Tubantia, 10 april 2017

Rotterdam: man overlijdt na val

Bij een bedrijfsongeluk bij een Rotterdamse containerterminal in de Waalhaven is een man om het leven gekomen. Hij raakte afgelopen zaterdag zwaargewond na een val van een containerkraan. Vanmorgen is hij aan zijn verwondingen bezweken.

De man was na het ongeval op het terrein gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht, waar hij enkele dagen later aan zijn verwondingen is bezweken. De inspectie SZW doet onderzoek.

Algemeen Dagblad, 5 april 2017

Oldenzaal: man (41) overleden na beknelling

Een 41-jarige Lossernaar is woensdagmiddag overleden na een bedrijfsongeluk in Oldenzaal. De medewerker van een fabriek raakte omstreeks half een bekneld op de montage-afdeling. Hij bezweek aan zijn verwondingen in de ambulance op weg naar het ziekenhuis in Enschede.

Over de precieze toedracht van het noodlottige ongeval wil de directeur van het bedrijf in dit stadium geen toelichting geven. Enkele collega’s waren getuige van het ongeval. De verslagenheid onder het personeel is ‘heel erg groot’, aldus de directeur. “We geven de mensen de mogelijkheid het gebeuren op hun eigen manier te verwerken. Sommige mensen zijn na het gebeuren naar huis gegaan, anderen zijn gebleven om het samen met collega’s te verwerken.”

De 41-jarige Lossernaar was sinds vijf jaar werkzaam bij het bedrijf in Oldenzaal.

Tubantia, 18 januari 2017

Rotterdam: dode en zwaargewonde bij liftongeluk

Bij een ongeluk vanochtend met een goederenlift in een bedrijf in Rotterdam is een 54-jarige Rotterdammer om het leven gekomen. Een 35-jarige collega uit Krimpen aan de Lek raakte zwaargewond.

De lift is met hoge snelheid omhoog geschoten, nadat er een kabel met een gewicht was gebroken. Dat blijkt volgens de politie uit eerste onderzoek. De politie doet samen met de inspectie SZW en Bouw- en Woningtoezicht onderzoek naar de oorzaak. Bij het ontzetten van de lift is de hulp ingeroepen van Defensie, die daar de juiste apparatuur voor heeft. De politie onderzoekt het voorval om uit te sluiten of er sprake is geweest van opzet.

De personen zaten in de lift toen het ongeluk gebeurde. Het incident speelde zich af tussen de 17de en 18de – de bovenste – verdieping. De slachtoffers zaten enige tijd vast. De lift raakte zwaar beschadigd. Hulpdiensten hebben alles op alles gezet om de slachtoffers snel te bevrijden, maar het was lastig om bij hen te komen. De zwaargewonde is in levensbedreigende toestand met spoed naar het Erasmus MC overgebracht.

De lift bevindt zich aan de achterzijde van het gebouw, waarin meerdere bedrijven zijn gevestigd. Het fatale incident is voor veel werknemers in het gebouw volstrekt onopgemerkt gebleven. De entree naar het souterrain is in verband met het onderzoek door de politie afgezet. Na het ongeluk zijn alle liften in het kantoorpand tot nader order afgesloten. Het gaat zowel om goederenliften als om persoonsliften.

Algemeen Dagblad, 18 januari 2017

Geleen: twee gewonden bij steekvlam

Bij een bedrijf op het industriecomplex Chemelot in Geleen zijn twee medewerkers zwaargewond geraakt. Tijdens onderhoudswerkzaamheden aan een machine ontstond een steekvlam, die de twee medewerkers raakte. Ze zijn naar een ziekenhuis gebracht. De Inspectie SZW doet onderzoek.

ANP, 28 december 2016

Schoonmaker in kippenslachterij Epe verongelukt; bedrijf uit Tiel volgens rechter nalatig

ARNHEM – Een schoonmaakbedrijf uit Tiel had zijn medewerkers beter moeten informeren over de mogelijke gevaren tijdens hun werk. Een Poolse schoonmaker kwam in 2013 om het leven. Nalatigheid, oordeelde de rechtbank.

Het bedrijf zou maatregelen hebben moeten nemen om fatale ongelukken, zoals die in 2013, te voorkomen. De 19-jarige Pool raakte toen bekneld in een machine tijdens het schoonmaken bij een kippenslachterij in Epe.

De rechtbank in Arnhem veroordeelde het Tielse bedrijf tot een geldboete van 10.000 euro. De helft daarvan is voorwaardelijk.

Veiligheid is plicht
Het schoonmaakbedrijf huurde via een uitzendbureau werknemers in. Op grond van de Arbeidsomstandighedenwet, (Arbowet) was het werkgever en dus was het verplicht ervoor te zorgen dat het werk zo veilig mogelijk konden worden uitgevoerd.

Volgens de rechtbank schoot het bedrijf tekort bij de wijze waarop de veiligheidsinstructies aan de werknemers bekend werden gemaakt. Dat gold ook voor het toezicht. Daarbij was geen functionerende noodknop in de machine aanwezig.

Inmiddels zijn extra veiligheidsmaatregelen doorgevoerd.

Omroep Gelderland, 22 december 2016

De Heen: man bekneld tijdens rooiwerkzaamheden

Op de Oude Heijdijk in De Heen is donderdagmiddag een ongeluk gebeurd. Een man is bekneld geraakt in een machine tijdens rooiwerkzaamheden.
Er werd een traumahelikopter opgeroepen omdat de locatie met de ambulance erg lastig te bereiken is.

De man was na het ongeval aanspreekbaar, maar het is niet duidelijk hoe ernstig zijn verwondingen precies zijn.

BN De Stem, 17 november 2016

Enschede: Medewerker autowasserette raakt beknel in wasstraat

Een medewerker van een wasstraat in Enschede is vanmiddag bekneld geraakt in een transportband. De brandweer heeft er ongeveer een uur over gedaan om de man, die vanaf zijn middel vastzat tussen het vloerrooster en de band, te bevrijden. De inspectie SZW doet onderzoek, schrijft RTV Oost. Het ongeluk gebeurde aan het begin van de wasstraat, waar medewerkers de voorruiten van de auto’s besproeien. Dat is de plek waar de wagens de band oprijden en aan de baan gehaakt worden.

Waardoor de medewerker ten val kwam, is nog niet duidelijk. Het vermoeden is dat hij is uitgegleden en daardoor in het vloerrooster terechtkwam. Een collega die het zag gebeuren, heeft volgens een medewerker snel de band stopgezet en zo “erger weten te voorkomen”. De brandweer heeft de behuizing van de kettingband met een slijptol opengemaakt en de man zo bevrijd. Die is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht; zijn collega’s hebben te horen gekregen dat hij niets heeft gebroken.

Hij is er met gekneusde spieren en gekneusd weefsel afgekomen. Een medewerker vertelt: “Bij een ongeluk als dit, telt elke seconde. Doordat onze collega zo snel reageerde, is het slachtoffer niet verder meegetrokken. Daardoor is het letsel relatief gering.”

NOS.nl, 22 oktober 2016

Enter: man met been onder machine

Bij een ongeluk in Enter is gisteren een 22-jarige man zwaargewond geraakt. De man kwam met zijn been onder een machine terecht.
Dat gebeurde tijdens werkzaamheden op een sportveld aan de Krompatte in Enter. Hoe het slachtoffer onder de machine terecht kwam is niet bekendgemaakt door de politie. Het slachtoffer is zwaargewond naar het ziekenhuis in Enschede gebracht voor verder onderzoek en behandeling.

RTV Oost, 19 oktober 2016

Dode door bedrijfsongeval op Maasvlakte

Een bedrijfsongeluk op een bouwterrein op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven is woensdag een 51-jarige man uit Alkmaar fataal geworden. Het slachtoffer kwam klem te zitten tussen een hoogwerker en een nog onbekend object, zei een woordvoerder van de veiligheidsregio.

De hulpdiensten probeerden de man nog te redden, maar hun inspanningen waren tevergeefs. De man overleed ter plekke. De Inspectie SWZ heeft de zaak in onderzoek.

De Telegraaf, 28 september 2016

Aarle-Rixtel: brandwonden door heet water

Een medewerker van een bedrijf in Aarle-Rixtel heeft woensdagochtend brandwonden opgelopen aan zijn armen en rug. Bij een machine waar de man stond kwam ineens heet water vandaan. De oorzaak was een kapotte pakking van een heetwaterleiding. De man kreeg een hoeveelheid heet water op zijn rug. Hij is meteen voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Hij was goed aanspreekbaar hij liep zelf de ambulance in. De verwondingen lijken mee te vallen. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid doet nader onderzoek naar dit ongeval.

KontaktFM, 14 september 2016

Bestuurder hoogwerker toch vervolgd voor dodelijk ongeluk Oosterwolde

De man die vorig jaar in het Gelderse Oosterwolde met een hoogwerker een dodelijk ongeluk veroorzaakte, wordt alsnog vervolgd.

De man wordt dood door schuld en zwaar lichamelijk letsel ten laste gelegd. Bij het ongeluk, op 2 mei 2015, kwam een man om het leven en raakten meerdere mensen gewond, onder wie een aantal kinderen.

Te veel personen in het bakje
De man bestuurde de hoogwerker tijdens het jaarlijkse evenement voor oldtimers in Oosterwolde. In het bakje van de hoogwerker zaten vijf volwassenen en acht kinderen.

De man wordt vervolgd omdat hij niet bevoegd was om met de zogenoemde verreiker te werken. Hij mocht er alleen mee rijden. Daarnaast zijn er volgens het OM meerdere veiligheidsmaatregelen ontweken en overtreden. Zo zaten er bijvoorbeeld 13 personen in het bakje, terwijl drie personen maximaal is toegestaan.

De organisatie van het evenement en de werkgever van de bestuurder worden niet als verdachte gezien. De organisatie had voorafgaand aan de oldtimershow afgesproken dat de hoogwerker niet als attractie zou worden gebruikt, en de werkgever had de man geen opdracht gegeven om de 13 mensen omhoog te brengen.

RTL Nieuws, 15 september 2016

Rotterdam: vingertoppen kwijt in snijmachine

Bij een bedrijfsongeluk aan de Brielselaan in Rotterdam is donderdagmiddag een man gewond geraakt. De werknemer van het bedrijf was bezig met een snijmachine toen het mis ging. Door onbekende toedracht kwam hij met zijn hand in de machine terecht. Hij is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

De man moet in ieder geval een paar vingertoppen missen. De Inspectie SZW stelt een onderzoek in.

RTV Rijnmond, 1 september 2016

Middelburg: man bekneld in persmachine

Bij een bedrijf in Middelburg is dinsdagochtend een ongeval gebeurd, waarbij een man bekneld is geraakt. Het ongeluk gebeurde rond 11.15 uur bij een bedrijf dat bruggen en andere weg-en waterbouwconstructies maakt. Het slachtoffer zat bekneld in een persmachine. De brandweer, ambulance en een traumahelikopter kwamen ter plaatse. Volgens de politie bleek het letsel van de man mee te vallen.

PZC, 30 augustus 2016

Lingen: man valt in machine en overlijdt

Vanmorgen is bij een bedrijfsongeval in een fabriek voor het verwerken van slachtafval een 49-jarige man om het leven gekomen.

Vanmorgen werd om 09.20 uur in Brögbern, bij Lingen, in een fabriek waar slachtafval wordt verwerkt een 49-jarige medewerker vermist. Zijn collega’s vonden een van zijn werkhandschoenen bij een afsluitklep van een bunker. De machines werden stilgezet en collega’s, de brandweer van Lingen en de politie kamden de hele fabriek uit. Dit zonder resultaat.

Uiteindelijk werd de bunker geleegd en de productielijn onderzocht. Hierin werden stukjes kleding van de man gevonden. De politie gaat er van uit dat de man in de bunker is gevallen en in de machines terecht is gekomen.

Westerwolde actueel, 26 juli 2016

Gouda: man zwaargewond bij beknelling

Een 57-jarige Gouwenaar is vanmiddag zwaargewond geraakt bij werkzaamheden in de machinekamer van de Haastrechtse brug in Gouda. De onderhoudsmedewerker is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Hij zou bekneld zijn geraakt. Hij is door de brandweer bevrijd. Het is niet bekend hoe dit is gekomen. Nabij de brug landde de traumahelikopter. Hoe de medewerker er nu aan toe is, is niet bekend. De man was met onderhoudswerkzaamheden bezig aan een tandwiel toen hij bekneld raakte.

Algemeen Dagblad, 8 juli 2016

Eindhoven:Bizar ongeval met lift

Een bizar liftongeval bij een speelgoedwinkel in winkelcentrum Woensel in Eindhoven leidt tot een onderzoek van de Inspectie SZW.

Een moeder met een kind in een buggy stapte zondag in de speelgoedwinkel de lift in, terwijl er helemaal geen lift was. Het gebeurde op de begane grond, dus ze viel niet. Maar de liftdeuren gingen dicht en de lift kwam naar beneden en drukte de vrouw met kinderwagen tegen de grond. De lift stopte pas op 50 centimeter vanaf de grond, vermoedelijk doordat het gevaarte met de buggy in aanraking kwam, aldus de politie.

De Inspectie gaat onderzoeken of de speelgoedwinkel of een bedrijf dat de lift schoonmaakt nalatig is geweest. Vermoedelijk is bij het schoonmaken van de lift niet alles gedaan wat had moeten worden gedaan om dit te voorkomen.

Moeder en kind maken het naar omstandigheden goed, meldt de politie. Het kind had lichte verwondingen en beiden zijn uit het ziekenhuis ontslagen. Het gebeuren leidde tot grote paniek in de winkel. Verschillende omstanders en het winkelpersoneel verwijderden met man en macht de twee schuifdeuren van de lift om moeder en kind te bevrijden.

De Inspectie gaat na of de Arbeidsomstandighedenwet is overtreden. Een bedrijf dient ook te waken voor de veiligheid van andere personen dan de werknemers. Zo leidde onlangs een steigerongeval in Den Haag, waarbij een voorbijgangster om het leven kwam, ook tot zo’n onderzoek.

De Telegraaf, 27 juni 2016

Wierden: Gewonden bij ongeluk met hoogwerker

Bij een ongeluk met een hoogwerker zijn vanmorgen aan de Asterstraat in Wierden twee gewonden gevallen. Het gaat om de werknemers van een bedrijf die daar bij een huis aan het werk waren. De kraan van de hoogwerker is van het chassis gescheurd en met bak en al naar beneden gekomen.

Een man die in de bak van de hoogwerker stond liep onder meer botbreuken op. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Een tweede man die vermoedelijk op de grond stond liep een snijwond en kneuzingen op. Hij is door een arts behandeld.

Hoe de kraan van het chassis kon scheuren is nog niet bekend. Omdat het ongeluk gebeurde tijdens het verrichten van werkzaamheden start de inspectie SZW een onderzoek naar de toedracht.

RTV Oost, 21 juni 2016

Roosendaal: Twee mannen lopen brandwonden op

Woensdagmorgen hebben bij een bedrijf aan het Ziel in Roosendaal twee mannen brandwonden opgelopen.

Het incident gebeurde rond 8.30 uur. De hulpverleningsdiensten kregen een melding dat er iemand in brand zou staan. Toen agenten ter plaatse kwamen, bleek dat twee mannen zich verbrand hadden aan een steekvlam. Deze was ontstaan tijdens het werken aan een machine.

De slachtoffers zijn een 31-jarige inwoner uit Oudenbosch en een man (53) uit de Gelderse gemeente Maasdriel. Ze zijn voor verder onderzoek meegenomen naar het ziekenhuis.

ANP, 15 juni 2016

Terschuur: man bekneld in een machine

Bij een bedrijfsongeval aan de Kallenbroekerweg in Terschuur is woensdagmiddag één persoon zwaargewond geraakt. Hij raakte bekneld in een machine. De hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, werden rond kwart over één gealarmeerd en waren snel ter plekke.

Barneveldse Krant, 8 juni 2016

Klazinaveen: vrouw zwaargewond bij ongeval met heftruck

Vanmiddag omstreeks kwart over vier is een vrouw gewond geraakt bij bedrijfsongeval aan De Strijp in Klazienaveen. De vrouw liep in een loods van een tuindersbedrijf ernstig letsel op toen ze klem kwam te zitten tussen een palletwagen en een heftruck.

Een Mobiel medisch Team kwam ter ondersteuning van het ambulancepersoneel met de traumahelikopter naar Klazienaveen. Het slachtoffer is per ambulance naar een ziekenhuis in Groningen vervoerd. Het is niet bekend hoe het ongeluk kon gebeuren.

Newspower.nl, 24 mei 2016

Man met beide benen klem in maaimachine

Om het letsel niet te verergeren moest de brandweer de machine met veel zorgvuldigheid demonteren

KOOTWIJKERBROEK – Op de Kootwijkerbroekerweg in Kootwijkerbroek heeft vanmiddag een man lange tijd beklemd gezeten in een klepelaar. De man is per ambulance naar het ziekenhuis in Utrecht vervoerd.

De hulpdiensten werden rond 12 uur opgeroepen toen de man, door onbekende oorzaak, met beide benen klem kwam te zitten in de machine. Om het letsel niet te verergeren moest de brandweer de machine met veel zorgvuldigheid demonteren. Het duurde uiteindelijk een uur voordat het slachtoffer naar het ziekenhuis vervoerd kon worden.

Mede vanwege de langdurige operatie kwam er een trauma-arts met helikopter ter plaatse om de best mogelijke medische zorg te verlenen.

Tijdens de hulpverlening was de Kootwijkerbroekerweg in beide richtingen afgesloten.

112Barneveld.nl, 17 mei 2016

Zaltbommel: twee doden en een zwaargewonde bij val met bak uit hoogwerker

Dinsdagmiddag zijn bij verbouwingswerkzaamheden in Zaltbommel twee doden (51 en 53 jaar) en een zwaargewonde (24 jaar) gevallen.
De drie medewerkers (allen uit Someren) zaten in een bak van een hoogwerker en waren bezig met het ophangen van een spandoek van een bedrijf dat een deel van de verbouwing verzorgd. Door nog onbekende oorzaak viel de bak met de drie medewerkers erin naar beneden.

Het ongeval wordt onderzocht door de Inspectie SZW.

Diverse media, 3 mei 2016

Amstelveen: man met hand in hakselaar

Bij een bedrijf aan de Meerlandenweg in Amstelveen-Zuid is afgelopen vrijdagmiddag (29 april) een persoon zwaargewond geraakt bij een bedrijfsongeval. Hij kwam met zijn hand in een hakselaar en liep daarbij een slagaderlijke bloeding op.
De man is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis waar hij direct werd geopereerd.

Amstelveenz, 29 april 2016

Enschede: gewond na beknelling in machine

Bij een bedrijf in Enschede is vanmorgen een bedrijfsongeval gebeurd. Er is een traumahelikopter geland. Het slachtoffer is echter met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het slachtoffer zou vast hebben gezeten in een machine. Het bedrijf laat in een reactie weten dat daar geen mededelingen over worden gedaan.

RTV Oost, 25 april 2016

Nunspeet: arm in machine

Bij een bedrijf aan de Energieweg in Nunspeet is donderdagavond een bedrijfsongeval gebeurd. De hulpdiensten gingen met meerdere voertuigen ter plaatse, ook een traumahelikopter werd opgeroepen. Het slachtoffer is uiteindelijk met spoed per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Een medewerker zou met zijn arm in een machine vast zitten. Hoe dat precies kon gebeuren is onbekend.

Veluweland.nl, 31 maart 2016

Ede: gewond na val in steenpuinmachine

Bij een bedrijf aan de Fransesteeg in Ede is maandagmiddag een minderjarige jongeman zwaargewond geraakt tijdens werkzaamheden. Het slachtoffer is per ambulance, onder begeleiding van een trauma-arts, met spoed naar een ziekenhuis in Utrecht gebracht.

Volgens een getuige zou de jongeman bezig zijn geweest met een machine die steenpuin fabriceert. ,,Hij heeft op de machine gestaan toen de klep dicht viel. En daardoor is hij in de machine terecht gekomen en heeft hij ernstige verwondingen opgelopen.”

Een traumahelikopter, ambulance, rapid responder en officier van dienst van de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio kwamen ter plaatse om de jongeman hulp te bieden. De inspectie SZW doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Edestad.nl, 21 maart 2016

Sluiskil: man beknelt arm tussen rollen transportband

Een man raakte vrijdagavond op 25 meter hoogte aan de Oostkade in Sluiskil met zijn arm bekneld tussen de rollen van een transportband. De politie, brandweer en ambulancedienst rukten uit.

De brandweer kon met een hoogwerker het slachtoffer naar beneden halen. Het slachtoffer, een man uit Hulst, is met ernstig letsel aan zijn arm met een ambulance naar het ziekenhuis in Gent gebracht.

De agenten hebben een eerste onderzoek ingesteld en de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingelicht.

PZC, 5 maart 2016

Reusel: man komt om bij rooien bomen

Een man is maandagavond rond 19.30 uur om het leven gekomen tijdens het rooien van bomen aan de Hamelendijk in Reusel. Hij heeft een ongeluk gehad met een zogeheten boomsteekmachine.
De man is bij het rooien van coniferen bekneld komen te zitten in de machine achter de tractor en is ter plaatse overleden.

Over de oorzaak van het ongeluk kan een politiewoordvoerster maandagavond niets zeggen. Dat geldt ook voor de identiteit van de man. De inspectie SZW is geïnformeerd en onderzoekt het ongeluk.

Eindhovens Dagblad, 22 februari 2016

Rozenburg: dode bij omvallen kraan

Een man is maandag overleden nadat hij op een schip in het Calandkanaal in Rozenburg aan het werk was. Door een nog onbekende oorzaak gebeurde er een ongeluk met een kraan, waarna deze op de man viel. Hij overleed door de impact direct aan zijn verwondingen.

Hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend. De zeehavenpolitie heeft een onderzoek gestart. Ook de arbeidsinspectie zal onderzoek doen. De man is later op de dag van het schip geborgen. De bemanning heeft slachtofferhulp gekregen.

Nieuws op beeld, 15 februari 2016

Veel bedrijfsongevallen door valpartijen

In 2014 was onderuitgaan op het werk de meest voorkomende oorzaak van arbeidsongevallen met een verzuimduur van vier dagen of langer. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Lees verder…

Arbo Rendement, 4 februari 2016

Zeeland: man overleden na val in mestband

Bij een konijnenfokkerij aan de Bovenste Trent in het Brabantse dorp Zeeland is dinsdagavond een ernstig ongeval gebeurd. Daarbij is een man om het leven gekomen.
De man is tijdens werkzaamheden in een mestband, waar mest voor konijnen wordt getransporteerd, terechtgekomen. Hoe hij in de band is beland, is nog onduidelijk.

Brabants Dagblad, 26 januari 2016

Rhenen: man komt met hand in draaiende machine

De hulpdiensten zijn vrijdagochtend uitgerukt voor een bedrijfsongeval bij een agrarisch bedrijf aan de Friesesteeg in Rhenen. Er kwamen brandweerauto´s uit Rhenen en Veenendaal ter plaatse. Ook werd een traumahelikopter ingezet.

Een medewerker van het bedrijf kwam bij werkzaamheden bij een voedersilo met zijn hand vast te zitten in de draaiende delen van een machine. De medewerker werd uiteindelijk onder verdoving per ambulance naar het UMC in Utrecht vervoerd. Naar de toedracht van het ongeval wordt een onderzoek ingesteld.

Veenendaalse krant, 15 januari 2016

Breda: Man komt met arm in machine terecht

Een medewerker van een papier recycling is zaterdag aan de Speelhuislaan in Breda-Noord met zijn arm terecht gekomen in een draaiende machine. Volgens de politie ging het om een bedrijfsongeval. Diverse hulpdiensten kwamen ter plaatse en hebben de 60-jarige man uit Etten-Leur uit de machine bevrijd. Met een traumahelikopter is het slachtoffer naar het ziekenhuis vervoerd. Het is nog niet bekend hoe zwaar zijn verwondingen zijn.

Het is niet voor het eerst dit bedrijf wordt getroffen door een bedrijfsongeval. In 2011 kwam een medewerker van de papierhandel zelfs om het leven toen hij bekneld was geraakt tussen pakken papier.

BN De Stem, 9 januari 2016

Genemuiden: gewonde in tapijtfabriek

Bij een bedrijfsongeval bij een tapijtfabriek in Genemuiden is maandagavond een persoon ernstig gewond geraakt. Het slachtoffer zou, volgens een collega, bekneld zijn geraakt in een machine.

Twee ambulances, enkele politie-eenheden en een traumahelikopter kwamen met spoed ter plaatse. De man werd al vrij snel in een van de gereedstaande ambulances gelegd. Met spoed vertrok de colonne richting het Zwolse ziekenhuis. De verwondingen van de man zijn op dit moment nog niet bekend.

HW Fotografie, 15 december 2015

Groningen: 60-jarige man overleden na beknelling in transportband

Een 60-jarige man uit Groningen is zaterdagmiddag om het leven gekomen door een bedrijfsongeval. Bij een recyclebedrijf, op het bedrijventerrein Winschoterdiep in Groningen, ging het gruwelijk mis. De man raakte bekneld tijdens werkzaamheden. Hij kwam door onbekende oorzaak vast te zitten in een transportband en overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Dagblad van het Noorden, 28 november 2015

Nieuwdorp: dodelijk bedrijfsongeval in kolencentrale

Bij een bedrijfsongeval op het terrein van de kolencentrale aan de Monacoweg in Nieuwdorp is vrijdagavond laat een man omgekomen.
Het incident werd rond 22.25 uur bij de hulpdiensten gemeld. Het bleek dat een man in een kolentrechter van een transportband was terecht gekomen. Politie, brandweer, ambulancedienst en een traumahelikopter verleenden eerste hulp. De inzet van de hulpdiensten mocht niet baten, het slachtoffer overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. Het gaat om een 52-jarige man uit Vlissingen.

Blik op nieuws, 21 november 2015

Son: man bekneld in houtmachine

In een timmerfabriek op het bedrijventerrein Ekkersrijt in Son is woensdagavond een man zwaargewond geraakt bij een bedrijfsongeval. Het slachtoffer zou bekneld zijn komen te zitten in een houtmachine. Het ongeval gebeurde rond 21.15 uur. Politie, brandweer, ambulance en een traumahelikopter kwamen ter plaatse.

Het slachtoffer is uiteindelijk met een ambulance met spoed overgebracht naar het gespecialiseerde Sint-Elisabeth ziekenhuis is Tilburg.

Dichtbij.nl, 11 november 2015

Westkapelle: 51-jarige man komt om bij bedrijfsongeval

Bij een bedrijfsongeval in Westkapelle is vrijdagochtend een 51-jarige man uit Westkapelle om het leven gekomen.
Het slachtoffer raakte door nog onbekende oorzaak bekneld in een combine die in een loods stond op het bedrijfsterrein aan de Vroonwegeling. De politie kreeg de melding van het ongeluk rond half elf. De opgeroepen traumahelikopter kon niets meer uitrichten, de man overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Of hij bekneld is geraakt tussen voertuigen of in een machine is nog onduidelijk. De technische recherche en de arbeidsinspectie stellen een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

PZC, 16 oktober 2015

Almelo: man met arm in machine

Bij een bedrijf op het Bedrijvenpark Twente is zaterdagmorgen een 31-jarige man uit Vriezenveen ernstig gewond geraakt. Dat maakte de politie maandag bekend.

Een arm van de man kwam tijdens werkzaamheden in een machine terecht. Dat gebeurde ’s morgens rond vijf uur. De man is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De inspectie SZW stelt een onderzoek in.

Tubantia, 17 augustus 2015

Rotterdam: man overleden na beknelling

Afgelopen zondag overleed een 47-jarige Roemeense vrachtwagenchauffeur bij een bedrijfsongeval in de Rotterdamse Waalhaven. Het ongeluk gebeurde op een bedrijventerrein op de Van Riemsdijkweg in het Waalhavengebied van Rotterdam.
Rond 11.30 uur kwam de 47-jarige chauffeur met zijn hoofd tussen de voorkant van zijn vrachtwagen en het laadperron. De man was bezig met het schoonmaken van de voorkant van zijn vrachtwagen. Uit onderzoek bleek dat tijdens het ongeval de motor draaide en de handrem er niet op stond. Waarschijnlijk stond de vrachtauto niet in de neutrale stand en is deze in de versnelling geschoten. De man overleed vrijwel direct.

Transportnieuws, 17 augustus 2015

Hengelo: dode bij bedrijfsongeval

Bij een bedrijfsongeval met een heftruck vanmiddag in Hengelo is een 23-jarige man om het leven gekomen. Dat meldt de politie. Het slachtoffer kwam uit Hengelo.
Het gaat om een ongeval bij een bedrijf aan de Spinelstraat. Het is onduidelijk wat er precies is gebeurd. De inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie, gaat onderzoek doen naar de toedracht.
De omgeving van de Spinelstraat is voorlopig afgesloten.

RTV Oost, 6 augustus 2015

Alphen a/d Rijn: geen gewonden maar veel schade bij omvallen bouwkranen

Het brugdek van de Koningin Julianabrug en 2 hijskranen zijn vanmiddag omgevallen en bovenop enkele panden terecht gekomen. Daarbij zijn als door een wonder geen gewonden gevallen. Wel is een hond in een van de huizen overleden.Bij het ongeluk zijn vier huizen en twee winkels verwoest. De eigenaresse van een winkel vertelde tegen Studio Alphen hoe een collega van haar merkte dat het mis ging. ‘Hij begon te gillen en schreeuwde dat iedereen naar buiten moest.’

Alle beschikbare hulpdiensten zijn naar de plek van het ongeval gegaan. Twee traumahelikopters hebben assistentie verleend. Ook een duikploeg is opgeroepen om te zoeken naar mensen die te water zijn geraakt. Het LUMC in Leiden heeft korte tijd een rampenopvangplan in werking gesteld. Het USAR Reddingsteam is met speurhonden aangekomen om te zoeken naar slachtoffers onder het puin. Uiteindelijk werden er geen mensen onder het puin aangetroffen. Er zijn ook geen mensen als vermist opgegeven.De Onderzoeksraad voor de Veiligheid gaat onderzoek doen naar de oorzaak van het ongeluk.

Studio Alphen, diverse media, 3 en 4 augustus 2015

Hengelo: vrouw (23) overleden na vaatwasser-ongeluk

De 23-jarige vrouw die woensdag zwaargewond raakte nadat haar haren vast kwamen te zitten in een vaatwasmachine tijdens het werken bij een bedrijf Hengelo, is vrijdag aan haar verwondingen overleden.
Dat laten familie en zorginstelling Aveleijn, waar de vrouw cliënte was, weten. De jonge vrouw was woensdagochtend bij het bedrijf in Hengelo aan het werk in de spoelkeuken. Hoe het precies gebeurde is niet duidelijk, maar haar haar kwam plots vast te zitten in de afwasinstallatie waardoor ze door het apparaat werd meegesleurd. Daarbij raakte zij zwaargewond. Ze moest ter plaatse gereanimeerd worden en werd daarna met spoed naar het ziekenhuis in Enschede gebracht.

Het slachtoffer lag sindsdien in coma. De familie is zwaar aangedaan en vraagt om het verlies in alle rust te mogen verwerken. Ook de organisatie van Aveleijn is diep getroffen door het overlijden.

De Telegraaf, 24 juli 2015

Stedum: gewonde op boerderij bij beknelling

Bij een bedrijfsongeval op een boerderij aan de Hoofdstraat in Stedum is donderdagmiddag een man gewond geraakt. Hij raakte met zijn hoofd bekneld tussen een shovel en een metalen buis.
Het slachtoffer is met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Hoe het nu met hem gaat, is onduidelijk. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) doet onderzoek naar het ongeval.

RTV Noord, 16 juli 2015

Ede: man bekneld onder tank

Bij een bedrijfsongeval  aan de Radonstraat in Ede is dinsdagmiddag een man gewond geraakt. Het ongeluk bij het bedrijf gebeurde rond 15.30 uur. Door nog onbekende oorzaak viel er een tank op het slachtoffer. De man raakte bekneld. Een traumahelikopter werd opgeroepen zodat het team medische assistentie kon verlenen aan het slachtoffer, maar dit bleek uiteindelijk niet nodig.

Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

Gelrenieuws, 7 juli 2015

Stijging van bedrijfsongevallen door zzp’ers

In 2014 waren zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) relatief vaker slachtoffer van een bedrijfsongeval dan andere werknemers. Ook hebben veel slachtoffers een buitenlandse nationaliteit. Dit blijkt uit het jaarverslag 2014 van de Inspectie SZW.

De Inspectie SZW heeft vorig jaar in totaal 13.665 inspecties, onderzoeken en rapportages uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de veiligheid van zzp’ers steeds vaker in het geding is. Het aantal meldingen van bedrijfsongevallen is gestegen van 3.475 in 2013 naar 3.518 in 2014. De Inspectie SZW geeft aan dat deze stijging waarschijnlijk te verklaren is door het feit dat werkzaamheden binnen de bouw steeds vaker worden uitbesteed aan zzp’ers. Opdrachtgevers en ook zzp’ers zelf investeren echter vaak te weinig in veiligheid.

Ook blijkt uit de cijfers dat 12% van de slachtoffers uit 2014 geen Nederlandse nationaliteit had maar in veel gevallen de Duitse of Poolse nationaliteit. De taalbarrière lijkt in deze gevallen een oorzaak van de verminderde veiligheid van de arbeidskrachten. De veiligheidsinstructies worden immers meestal in het Nederlands verstrekt. Het percentage slachtoffers met een buitenlandse nationaliteit dat overlijdt als gevolg van een arbeidsongeval, is volgens de Inspectie SZW bijna twee keer zo groot als bij slachtoffers met de Nederlandse nationaliteit.

Zzp’ers hebben sinds 1 juli 2012 recht op dezelfde bescherming op de werkplek als vaste werknemers. Zij vallen dus ook onder de zorgplicht van uw organisatie. Zorg er dus altijd voor dat ook zij de nodige veiligheidsinstructies krijgen en dat ze deze goed begrijpen en naleven.

Rendement.nl, 22 juni 2015

Klundert: vier personen onwel bij lekkende container

Vier medewerkers van een chemiebedrijf in het Brabantse Klundert zijn zondagochtend onwel geworden na het lekken van een container. De brandweer heeft het lek inmiddels verholpen. Het gaat om het een groothandel in chemische grondstoffen. Onduidelijk is nog om welke stof het gaat.

Het bedrijf heeft een fabriek op industrieterrein Moerdijk waar chemische reacties tot stand komen. Er worden stoffen geproduceerd, die bijvoorbeeld worden gebruikt in afwasmiddelen.

Algemeen Dagblad, 7 juni 2015

Helvoirt: gebroken ribben na ongeval met puinbreker

Een medewerker van een bedrijf aan de Nieuwkuijkseweg in Helvoirt is dinsdagmorgen gewond geraakt bij een bedrijfsongeval met een puinbreker. Volgens de eigenaar van het bedrijf ligt de man met gebroken ribben in het ziekenhuis, maar is zijn toestand niet levensbedreigend.

Volgens de eigenaar was de werknemer bezig met onderhoudsbeurt aan een puinbreker toen hij bekneld raakte tussen het apparaat. Omdat de aard van de verwondingen niet meteen duidelijk was, werden onder meer twee ambulances en een brandweerwagen opgeroepen. Ook werd een traumahelikopter te hulp geroepen. Het slachtoffer is uiteindelijk met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek hij enkele gebroken ribben te hebben opgelopen.

Brabants Dagblad, 2 juni 2015

Kesteren: man overleden bij beknelling

Bij een bedrijfsongeval aan de Batterijenweg in Kesteren is woensdagavond een 42-jarige werknemer van een diervoederverwerkingsbedrijf om het leven gekomen. De man uit Opheusden werd in een vijzelmachine aangetroffen door een collega.
Het slachtoffer is door nog onbekende oorzaak in die machine terechtgekomen en omgekomen. De Opheusdenaar was op het moment dat het ongeluk gebeurde alleen in diervoederfabriek.

De Gelderlander, 7 mei 2015

Veghel: bekneld in machine

Bij een logistiek bedrijf aan de Marshallweg in Veghel is in de nacht van donderdag op vrijdag een medewerker bekneld geraakt in een machine.
De medewerker is door de hulpdiensten uit de machine bevrijd en met de ambulance naar een ziekenhuis gebracht.
De ernst van de verwondingen en de oorzaak van het ongeval zijn nog onbekend. Het ongeval wordt door de Inspectie SZW onderzocht.

Omroep Brabant, 24 april 2015

Vlaardingen: man verliest vingers bij beknelling

Een man is dinsdag aan het begin van de avond door een bedrijfsongeval zwaargewond geraakt aan zijn hand. De man kwam bij een bedrijf aan de Deltaweg in Vlaardingen met zijn hand bekneld te zitten in een pers. Hij raakte door de beknelling al zijn vingers kwijt en is met een spoedtransport overgebracht naar het Erasmus MC.

Vlaardingen, 21 april 2015

Druten: man komt met been in draaiende machine

Een 38-jarige medewerker van sierbestratingsbedrijf Excluton in Druten is dinsdagmorgen vroeg met zijn been tussen een draaiende machine gekomen. Het ongeluk gebeurde tegen 5.30 uur, meldt de politie. Daarbij raakte de 38-jarige gewond aan zijn bovenbeen.”Normaal kan zoiets niet gebeuren. De medewerker heeft willens en wetens de beveiliging van de machine omzeild om iets in het proces te willen herstellen of repareren”, zegt Frans van Haren, de directeur van het bedrijf.

De medewerker is naar het ziekenhuis gebracht. De directeur en de politie kon dinsdagmorgen nog niet zeggen wat de aard is van zijn verwondingen. De Inspectie SZW is ingeschakeld voor onderzoek van het ongeval.

De Gelderlander, 21 april 2015

Oss: gewonde door beknelling bij afvalverwerker

Voor een bedrijfsongeval bij een afvalverwerker  in Oss zijn dinsdagochtend enkele ambulances en een traumahelikopter uitgerukt. Wat de woordvoerder van het bedrijf heeft kunnen achterhalen is dat er een medewerker bekneld is geraakt.

De hulpdiensten kregen rond kwart over negen de melding van een ongeval bij het bedrijf aan de Maaskade/Dommelstraat. “Er loopt onderzoek wat de oorzaak is geweest van de beknelling”, aldus de woordvoeder. Ter plekke is volgens de woordvoeder medisch onderzoek gedaan naar longen en ribben van de beknelde man. “Er leek niets mee aan de hand te zijn, maar hij is voor controle toch naar het ziekenhuis overgebracht.”

Brabants Dagblad, 21 april 2015

Breda: steiger valt om, man gewond

Een 39-jarige inwoner uit Veldhoven is zaterdagochtend gewond geraakt bij een ongeval in een bedrijfspand aan de Zoete Inval in Breda. De Veldhovenaar stond op een steiger en raakte gewond toen de steiger om nog onbekende reden omviel.De man is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Het slachtoffer had last van zijn onderrug, hoofd en arm, maar was gewoon aanspreekbaar. De inspectie SZW voert een onderzoek uit.

Eindhovens Dagblad, 13 april 2015

Horst (L): Dode door ongeval met grondboor

Een medewerker van een bedrijf is woensdagmiddag in Horst (Limburg) om het leven gekomen toen hij onder een grote grondboor terechtkwam. Dat heeft de brandweer bekendgemaakt.Het ongeval gebeurde rond 12.45 uur aan de Wittebrugweg in Horst. Het bedrijf is daar bezig met grondboringen. Door nog onbekende oorzaak kwam de man onder de boor terecht. De gealarmeerde traumahelikopter kon geen hulp meer bieden.

Nederlands Dagblad, 8 april 2015

Rouveen: beknelling in kaasfabriek

Bij een bedrijfsongeval in de kaasfabriek in Rouveen is dinsdagochtend een 35-jarige man uit Staphorst ernstig gewond geraakt. Hij raakte om 05.00 uur bekneld in een van de machines, bevestigt de directeur van de kaasfabriek. De gewonde is met onbekend letsel door een traumahelikopter naar de intensive care van het ziekenhuis in Zwolle gebracht. De inspectie SZW doet onderzoek naar het ongeval.

De STentor, 7 april 2015

Voorthuizen: Explosie beschadigt pand

Een stofexplosie in een silo heeft vrijdagochtend grote schade veroorzaakt op de bovenste verdieping van een veevoederfabriek in Voorthuizen. Daarbij raakten geen mensen gewond.

De Barneveldse Krant, 3 april 2015

Ankeveen: bekneld in machine

Op woensdagmiddag 1 april is, in Ankeveen, een medewerker bekneld komen te zitten in een machine. Het ongeval vond plaats aan de Canneburgerweg bij een bedrijf dat datavernietiging verzorgd. Brandweer, ambulance en een traumahelikopter kwamen ter plaatse om het slachtoffer te helpen. De hulpdiensten zijn lange tijd bezig geweest om de man te bevrijden. Volgens onbevestigde berichten moet de medewerker zijn arm missen na het ongeval.

1 april 2015, Regio14.nl

Nijkerk: man bekneld onder weegschaal

Bij een diervoederbedrijf aan de Nijverheidsstraat in Nijkerk is zaterdag een man gewond geraakt. Hij zat bekneld onder een weegschaal in de fabriek. De hulp van de brandweer werd ingeschakeld omdat de man op 8 tot 10 meter hoogte vastzat. Het slachtoffer is bevrijd en met een hoogwerker naar beneden gebracht. Hij is per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd. De ernst van zijn verwondingen is nog onbekend. Voor het ongeluk was behalve de ambulance ook een traumahelikopter uitgerukt.

Omroep Gelderland, 3 januari 2015

Hoofddorp: slager uit supermarkt verliest hand door gehaktmachine

Afgelopen vrijdagochtend 5 december is een slager, bij een bedrijfsongeval, zijn hand kwijtgeraakt door een gehaktmachine. Het ongeval vond plaats in de slagerij van een supermarkt aan de Concourslaan in Hoofddorp. Twee ambulances kwamen hulp bieden en heeft het slachtoffer met spoed naar een ziekenhuis overgebracht. De politie heeft slachtofferhulp opgeroepen om de mensen in de winkel bij te staan. Hoe het ongeval met de gehaktmachine precies heeft kunnen gebeuren is onbekend.

Dichtbij.nl, 5 december 2014

Lierop: gewonde door onderdeel machine

Een medewerker van metaaltechniekbedrijf Knoops aan de Herselseweg in Lierop is vrijdagmiddag zwaargewond geraakt bij een bedrijfsongeval. De opgeroepen traumahelikopter uit Rotterdam landde in de naastgelegen wei. De trauma-arts assisteerde het ambulancepersoneel. Volgens een woordevoerder van de politie is er mogelijk een onderdeel van een machine afgesprongen en heeft dit het slachtoffer geraakt. De Inspectie SZW doet onderzoek naar de toedracht.

Siris.nl, 31 oktober 2014

Haelen: man (18) gedood in persmachine

Een 18-jarige jongeman die donderdag ernstig gewond raakte door een bedrijfsongeval in het Limburgse dorp Haelen, is dinsdagavond aan zijn verwondingen overleden. Dat heeft een woordvoerder van de inspectie SZW woensdag gezegd. De man was door nog onbekende oorzaak in een persmachine van een stroverwerkingsbedrijf terechtgekomen. De inspectie is nog bezig met het onderzoek naar precieze oorzaak van het ongeluk.

De Telegraaf, 22 oktober 2014

Putten: bekneld in machine

Een 55-jarige Puttenaar is zaterdagochtend zwaargewond geraakt bij een bedrijfsongeval in zijn woonplaats. Het ongeluk gebeurde rond kwart voor 12 bij een bedrijf aan de Nijverheidsweg. Volgens de politie kwam de medewerker met zijn onderlichaam klem te zitten in een machine. Hoe dat kon gebeuren, is niet bekend. De hulpdiensten rukten massaal uit om het slachtoffer te bevrijden. Ook kwam er een traumahelikopter ter plaatse. De man is uiteindelijk per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het is niet bekend hoe het met hem gaat. De Inspectie SZW stelt een onderzoek in.

Omroep Gelderland, 11 oktober 2014

Terneuzen: met arm bekneld in machine

De hulpdiensten zijn in de nacht van zaterdag op zondag met spoed uitgerukt voor een bedrijfsongeval in Terneuzen. Rond 02.00 uur werd het ongeval gemeld. Bij een bedrijf aan de Osloweg zou een man met zijn rechterarm bekneld zitten in een machine. Bij aankomst van de hulpdiensten bleek het slachtoffer al te zijn bevrijd. De gewonde is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De arbeidsinspectie doet onderzoek naar het incident.

HV Zeeland, 24 augustus 2014

Helmond: bedrijfsongeval eist tweede leven (nieuwe update)

De gevolgen van een bedrijfsongeval woensdag aan de Zuiddijk in Helmond hebben een tweede leven geëist. Dat meldde het bedrijf Xycarb Ceramics zaterdag. De twee monteurs van de firma die onderdelen maakt voor de elektronische industrie, waren in een silo bezig met onderhoudswerkzaamheden aan een reinigingsinstallatie. Daar raakten zij bedwelmd door een nog onbekende vrijgekomen stof. Beide medewerkers werden met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar een van hen donderdag overleed. Later kwam ook zijn collega om. „Xycarb is in diepe rouw om het overlijden van onze tweede collega”, meldt het bedrijf op Twitter. „Onze aandacht en gedachten zijn bij hun naasten.” De Inspectie SZW onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

De Telegraaf, 16 augustus 2014

Zwaag: gewond aan arm bij gebruik draaibank

Een man is vrijdag aan het begin van de middag gewond geraakt bij een bedrijfsongeval in een bedrijf aan de Factorij in Zwaag. Daarover bericht Noordhollands Dagblad. De man gebruikte een draaibank toen het misging en raakte gewond aan zijn arm. Hij is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

RTV Noord-Holland, 8 augustus 2014

Moerdijk: gewonden door hete as (update)

Bij een ongeval op het terrein van afvalverwerker ATM in Moerdijk zijn donderdag twee gewonden gevallen. De aanleiding van het ongeval was een verstopt filter. Bij het verhelpen van de verstopping kwamen twee medewerkers in contact met heet stof, afkomstig uit een grondreinigingsinstallatie. Beide mannen liepen brandwonden op. Ze zijn naar het Brandwondencentrum in Rotterdam gebracht. Zij verkeren niet in levensgevaar, aldus ATM.

Nu.nl, 31 juli en BN De Stem, 1 augustus 2014

Kapelle: man overlijdt na beknelling

Het 50-jarige slachtoffer van een bedrijfsongeval bij conservenfabriek Coroos aan de Middenweg in Kapelle is overleden. De man uit Hansweert was bij het bedrijfsongeval vrijdagavond zwaargewond geraakt. Volgens de politie is het slachtoffer vermoedelijk tijdens het verhelpen van een storing aan een machine bekneld geraakt. Op het moment dat de man bekneld raakte, waren er geen andere collega’s in de buurt. Naast twee ambulances werd ook de brandweer ingezet. De man is gereanimeerd en daarna naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij zondagochtend aan zijn verwondingen. Een medewerker van de afdeling forensische opsporing is voor onderzoek ter plaatse geweest. De inspectie SZW onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Omroep Zeeland, 7 juli 2014

Uden: medewerker bakkerij klem in machine

Bij industriële bakkerij Bacu aan de Liessentstraat in Uden is in de nacht van zondag op maandag bij een bedrijfsongeval een medewerker zwaargewond geraakt. Bij het het ongeluk kwam het slachtoffer volgens een woordvoerder van de Inspectie SZW klem te zitten in een machine. Wat voor machine precies kon hij niet zeggen. Het ongeluk gebeurde iets voor halftwee. Het slachtoffer is na stabilisatie per ambulance met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Hij was op dat moment aanspreekbaar.

Omroep Brabant, 23 juni 2014

Limmen: man overleden na ongeval in bierbrouwerij

Op 27 mei is een man door een bedrijfsongeval in een bierbrouwerij in Limmen om het leven gekomen. Bij het bedrijfsongeval, dat rond half negen plaatsvond, raakten geen anderen gewond. Een woordvoerder van de Inspectie SZW heeft laten weten dat het slachtoffer was bezig met de reparatie van een ventilator in bierbrouwerij Dampegheest. Daarbij is hij vermoedelijk geraakt door onderdelen van de ventilator. De ventilator klapte door een nog onbekende reden uit elkaar en raakte het slachtoffer dusdanig dat hij overleed. Het onderzoek is nog niet afgerond.

Dichtbij.nl, AD.nl, 27 mei 2014

Moergestel: man overleden na ongeval met hooischudder (update)

De 65-jarige Moergestelnaar die donderdagmiddag ernstig gewond raakte bij een bedrijfsongeval is in het ziekenhuis overleden. Dat heeft de politie zondag bevestigd. Het noodlottige ongeval vond plaats bij een agrarisch bedrijf aan de Donkhorst in Moergestel. Door nog onbekende oorzaak raakte de man rond 16.30 uur ’s middags bekneld in een hooischudder. Een ambulance en traumahelikopter kwamen ter plaatse om de man te helpen. Hij werd naar het ziekenhuis vervoerd maar is daar later aan zijn verwondingen bezweken.

Brabants Dagblad, 24 april 2014

Hedikhuizen: man ernstig gewond aan been bij ongeluk steenfabriek

Bij een bedrijfsongeluk bij de Steenfabriek VanderSanden in Hedikhuizen is een man ernstig gewond geraakt aan zijn been. Hij is afgevoerd naar het ziekenhuis. Het ongeluk gebeurde rond 14.00 uur. Diverse hulpdiensten zijn opgeroepen voor het ongeval, waaronder een traumahelikopter. De man raakte bekneld onder een draaiende machine.

Brabants Dagblad, 11 april 2014

Best: man met been bekneld in machine

Bij transportbedrijf DPD aan de Tormentil in Best is vrijdagnacht een man gewond geraakt bij een bedrijfsongeval. De man was met zijn been vast komen te zitten in een machine. Het ongeluk gebeurde rond tien voor twee. De man is bij bewustzijn met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Een traumahelikopter die was opgeroepen is niet meer ter plaatse geweest. De man zou bekneld zijn geraakt. Het is niet bekend hoe ernstig hij gewond is.

Omroep Brabant, 15 maart 2014

Polsbroek: bekneld in mengmachine

In Polsbroek is vrijdag 28 februari om 11:50 uur aan de Zuidzijdseweg in Polsbroek een ernstig bedrijfsongeval plaats. Een man, de eigenaar van het boerenbedrijf, raakte tijdens werkzaamheden bekneld met zijn been in een mengmachine. De precieze verwondingen zijn die de man heeft opgelopen is niet bekendgemaakt, ook is onduidelijk hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren. Toen de man uit zijn benarde positie was bevrijd door de hulpdiensten is hij per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Er zal verder geen onderzoek gedaan worden naar de oorzaak van het ongeval omdat het ongeval op privéterrein plaatsvond en het slachtoffer eigenaar is van het bedrijf.

Actueel nieuws Nederland, 28 februari 2014

Den Haag: Liftmonteur bekneld in liftkabel

Op 12 februari j.l. is een liftmonteur gewond geraakt in een kantoorpand aan de Waldorpstraat in Den Haag. De man raakte tijdens werkzaamheden in de machinekamer bekneld tussen een liftkabel en een mechanisch onderdeel. Door met 23 personen (brandweer, politie en BHV-ers) in de lift te gaan staan, lukte het om de lift een stukje omlaag te duwen waarmee de beknelde liftmonteur uit zijn benarde positie werd bevrijd.

AD, 13 februari 2014

Velddriel: man met hand in machine

Op woensdag is een man met het leegmaken van een champignon-cel met zijn hand in de leegmaakmachine gekomen. Het bedrijfsongeval gebeurde in bedrijf aan de Koestraat in Velddriel. De man is met, onbekend handletsel, door een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. De oorzaak van het ongeval wordt nader onderzocht.

MooiMaasdriel, 5 februari 2014

Goor: medewerker dood na beknelling

Bij de Eternit heeft vanmiddag een dodelijk bedrijfsongeval plaatsgevonden. Het zou gaan om een medewerker die vast is komen te zitten in een stapelmachine voor golfplaten. Dit is nog niet bevestigd. De politie heeft wel bevestigd dat een 43-jarige man is overleden. Vorig jaar overleed ook een medewerker bij de Eternit, nadat hij vast kwam te zitten in een machine. Het zou naar verluidt gaan om dezelfde machine als bij het vorige ongeluk. De overige medewerkers zijn in de bedrijfskantine door de directie ingelicht over de situatie. De medewerkers bleven na afloop angstvallig stil en wilden niet vertellen wat er besproken is. De technische recherche onderzoekt de toedracht van het ongeluk.

GoorsNieuws.nl, 22 januari 2014

ESV Technisch Adviesbureau
  • Mercuriusweg 30 - 3771 NC - Barneveld
  • +31 (0)342-424251
ESV Technisch Adviesbureau BV België
  • Kapelsesteenweg 292 - 2930 Brasschaat
Support
Start Teamviewer