Als machinebouwer bouwt u volgens de van toepassing zijnde wet- en regelgeving. Pas dan kunt u de verplichte CE-markering op een machine aanbrengen. CE-markering vraagt om expertise en de nodige zorgvuldigheid. Bij CE-werkzaamheden gaat het vooral om het opstellen van documenten (onder meer risicoanalyses en richtlijnverificaties).
Diepgaande kennis over normen en Europese richtlijnen is essentieel, net zoals kennis over wetgeving gecombineerd met praktijkervaring in techniek. Het liefst met veel praktisch inlevingsvermogen en concreet toepasbare maatwerkoplossingen. Precies waar ESV voor staat.
Lees meer over een CE markering of neem direct contact op voor advies op maat.
Maatwerk in machineveiligheid
Met zo’n 30 jaar CE-ervaring biedt ESV Technisch Adviesbureau volledige ondersteuning op maat. Van een eenvoudige, controlerende basisfunctie op uw eigen werk tot het volledig ontzorgen van A tot Z. Alle opties zijn mogelijk. Onze CE-consultants weten als geen ander waar u op moet letten bij het samenstellen van de verschillende documenten. Het is namelijk onze dagelijkse kost. Al sinds 1993…
Verplicht onderdeel
Alle gebouwde machines moéten nu eenmaal voldoen aan de eisen die zijn opgesteld in de zogenaamde Machinerichtlijn en aanverwante richtlijnen.
Aansprakelijkheid
Iedereen die een machine bouwt, is hiervoor aansprakelijk. Door uw machine met een vermoeden van overeenstemming te bouwen, voorkomt u extra aansprakelijkheden.
Ja, u blijft vanzelfsprekend aansprakelijk voor hetgeen u heeft geleverd. Het gaat immers veelal om letsel. Mocht u ooit aansprakelijk worden gesteld voor letsel veroorzaakt door úw machine, dan bewijst het opgestelde technisch dossier dat u voldoet aan alle wettelijk gestelde eisen.
En hoe dan? Hieronder volgt een helder 11 stappenplan:
- Definitie machine (beoogd gebruik) ook bij wijziging bestaande machine
- Bepaling van toepassing zijnde EU-richtlijnen
- Risicobeoordeling
- Toetsen fundamentele eisen van toepassing zijnde richtlijnen
- Testen en beproevingen (indien van toepassing)
- Inkoop (ketenaansprakelijkheid)
- Opstellen gebruiksaanwijzing
- Opstellen technisch dossier
- Certificeringsprocedure (is een keuringsinstantie nodig?)
- Opstellen EG-verklaring van Overeenstemming
- Aanbrengen CE-markering op machine
Neem contact op
Met ruim 30 jaar CE-ervaring weten wij geen ander waar u op moet letten bij het samenstellen van de verschillende documenten. Benieuwd naar de vereisten voor uw machines? Laat via onderstaand formulier uw gegevens achter voor een persoonlijk advies.